čtvrtek 1. prosince 2011

VLASOVÁ PORADNA: PADÁNÍ A ŘÍDNUTÍ VLASŮ

Složité a velmi obsáhlé téma jsme se rozhodli nad „dopisy čtenářů“ trochu rozčísnout a sdělit vám zjednodušenou formou prostá fakta. Jste zvědaví na nejnovější vědecké poznatky a především ... na opravdu účinné řešení?


Bohužel vás budeme muset zklamat. Padání vlasů, konkrétně jejich řídnutí, je problém, trápící především mužskou populaci. V drtivé většině se jedná o „dar“ dědičný. Pokud pozorujete stále řidší kštici, kosmetická řešení jsou na trhu pouze tři a všechna dočasná: vitamíny, šampony a ampule/tonika. Vitamíny je ptřeba užívat dlouhou dobu (minimálně 3 měsíce), aby potřebné látky doputovaly tam, kam mají. Šampony spolu s jemnou a důkladnou masáží stimulují pokožku hlavy a připravují ji na následnou aplikaci dalších produktů proti vypadávání. A konečně ampule či tonika se svou účinností velmi liší, mají různé funkce, jsou zaměřeny na specifické oblasti, specifické problémy a specifické typy vlasů a pokožky.


Na trhu nalezneme několik renomovaných firem, zabývajících se problematikou padání vlasů. Početně nejširší spektrum přípravků nabízí asi laboratoře L´Oréal. Jejich patentovaná látka Aminexil  je v nejsilnější koncentraci zastoupena v profesionální divizi Kérastase, Redken, nižší koncetraci pak naleznete v produktech značek L'Oréal Professionnel, Vichy, La Roche-Posay či nejlevnější Garnier. Aminexil je zjednodušeně látka, která při vmasírování proniká do pokožky zamezí ztuhnutí kolagenu, který by jinak vlasovou cibulku postupně "udusil". Z vlastní zkušenosti víme, že jediná nejúčinější aplikace konkrétně Kérastase Aminexilu amplulí (42 ks), je 1x denně. Celou proceduru je nejlepší opakovat 2x ročně.  Ať si oblíbíte kteroukoli značku na trhu a budete používat roll-on, sérum či šampon, výsledek bude více či méně shodný. Proces vypadávání a řídnutí vlasů se vám podaří pouze zpomalit. Pokud se vám tvoří kouty rychlostí rotace Zeměkoule a začíná  vykukovat „oblíbené“ kolečko, můžete proces trvalé ztráty vlasů mírně zpomalit a zbytek vlasového porostu dostat do nejlepší možné kondice. Na jak dlouhou dobu se to podaří, záleží právě na zvolených produktech. Troufáme si tvrdit, že jsme během let vyzkoušeli většinu dostupných produktů na padání vlasů. V našem hledáčku se objevily značky Schwarzkopf Professionel, Wella, Ducray, Klorane, Kérastase, L'Oréal a několik dalších. S každým produktem se nám pracovalo jinak příjemně, ale ani v jednom případě se zvrat nekonal. Dokonce jsme se odvážili vyzkoušet speciální pudr s umělými vlákny pro optické zahuštění vlasů. Výsledek sice posloužil pro pobavení okolí, ale to bylo vše. Kosmetické koncerny se v poslední době snaží do svých produktů dodávat posilující a objemové polymery, po kterých máte na dotek pocit hustších vlasů; nové však nehledejte. 


Je třeba zmínit i zvýšené padání vlasů na jaře a na podzim, po porodu, v období stresu atp. Sezónní padání vlasů trápí především ženy, je většinou pouze dočasné a ve finále se nejedná o pozorovatelný úbytek vlasové hustoty ani hmoty. V tomto případě jsou šampony, vitamíny, ampule či tonika prakticky 100% účinné. S tímto druhem padání vám bude umět poradit váš kadeřník a zpravidla do tří měsíců odezní. Bez pomoci obdorníka podoručíme jednoduché opatření - v přemíře stresu jednoduše zvolnit a změnit jídelníček.


Je-li vaše víra v přípravky proti padání vlasů bezbřehá a jste-li ochotni masírovat si hlavinku do bezvědomí, vyzkoušejte například oblíbené Kérastase Bain Prevention GL, L´Oréal Density Advanced, Goldwell Inner Effect Regulate Hair Active Spray nebo Schwarzkopf 3DMENSION Activating Serum. Jedná se o osvědčené produkty, které prokrví pokožku hlavy, vyživí stávající vlasová vlákna a dodají pocit z dobře vykonané práce. Prosím, pokud vám řídnou vlasy, upravte svůj setřih. Není nic horšího než patka zakrývající „krátery“ - kouty! Prosím, nevzpomínejte jako nebožka na to, co kdysi bylo na vaší hlavě! Prosím, řiďte se primárně tím, co na ní máte aktuálně!






Žádné komentáře:

Okomentovat