pátek 4. listopadu 2011

HAIR: JAK ČEŠTÍ KADEŘNÍCI O PRESTIŽ PŘIŠLI

Pečlivě sledujeme letošní ročník nejprestižnější kadeřnické soutěže u nás - Czech & Slovak Hairdressing Awards, jejíž národní mutace nalezneme v mnoha zemích světa. Již jedenáctý ročník u nás pořádá společnost Schwarzkopf, potažmo koncern Henkel, a soutěží se v tradičních kategoriích: Komerční účes Praha, Čechy a Morava, Slovensko; Kolorista Česko a Slovensko; Avantgardní účes Česko a Slovensko; Objev roku; Cena tisku Česko a Slovensko a konečně Cena veřejnosti Česko a Slovensko. 

Každý přihlášený kadeřník musí do soutěže odevzdat set 4 fotografií v perfektní tiskové kvalitě, které dohromady tvoří kolekci účesů pro nadcházející sezónu. Kolekce je pak hodnocena jako celek a přihlíží se ke kadeřnickému, estetickému i celkovému provedení fotografií.

O titul kadeřníka roku v kategorii Cena veřejnosti zápolí celkem 10 nominovaných setů účesů z nichž do finálového večera, který se bude konat 4. února 2012, postoupí pět s největším počtem hlasů od laické veřejnosti. Zde však přichází velký zádrhel. České hlasování se v průběhu listopadu odehrává na adrese:


Zde však čtenáři vidí od každého kadeřníka pouze jednu fotografii náhodně vytrženou z celého soutěžního setu. Těžko si tedy mohou udělat obrázek o širší tvorbě nebo celkové zručnosti kadeřníka. A jako by nestačilo, že hair artisté přišli o 3/4 své tvorby, nahrané fotografie jsou v prapodivné a velmi špatné kvalitě, na hony vzdálené odevzdávaným originálům. Na hlasovacích stránkách navíc musíte být velmi obezřetní, protože jakékoli jedno letmé kliknutí na kteroukoli z fotografií znamená, že jste právě odhlasovali, a svou "volbu" již nemůžete změnit ani opakovat. 

Jako konkrétní příklad uveďme soutěžní snímek č. 7 kadeřníka Jana Sippla z pražského salonu Twins. Zatímco v originální sérii rozeznáme poslední kolekce šatů Prada či Dolce & Gabanna, které na focení putovaly přímo z Milána, čtenář serveru www.prozeny.cz se může pokochat maximálně zapečenou tmavou verzí, která čest módnímu domu Prada rozhodně nedělá. Podobně dopadla i Petra Měchurová ze salonu Petra Měchurová se zrnitou verzí jednoho ze svých účesů (soutěžní fotografie č. 10). Je to škoda, protože prezentace českých a slovenských kadeřníků patří podle zakladatelů soutěže k naprosté světové špičce, a na kolekcích pracují nejen samotní kadeřníci, ale celé týmy složené z předních fotografů (Renč, Kovačič, Merhout, ad.), stylistů a retušérů.





Žádné komentáře:

Okomentovat