pondělí 21. listopadu 2011

INSPIRATION: TRAVEL II. KAPVERDSKÉ OSTROVY:KARIBIK ZA ROHEM

Naše cestování prstem po mapě pokračuje. I dnes nabídneme neopomenutelnou inspiraci k cestování. Nemáte-li v oblibě dlouhé lety, musíte na panenské Kapverdy.

Tento africký ostrovní stát bývá často připodobňovaný ke Kanárským ostrovům. Na ostrovech jako první žili Portugalci, kteří jej kolonizovali a později zde zahájili pěstování cukrové třtiny. Místní kulturu nemůžeme rozhodně označit za evropskou – díky trhu s otroky a dobré strategické poloze ostrova se tu střetávají vlivy Afričanů, Brazilců i jiných národů.
Vyznavači odpočinku, sportů (nejen vodních), pěší turistiky i botaniky budou v sedmém nebi. Najdeme zde překrásné pláže s jemným pískem, strmé hory i hluboká údolí s panenskou přírodou. Nečekejte ale luxusní hotelové komplexy, pulzující města se spoustou obchodů a diskotékami. Ostrovy se totiž začaly rozvíjet až v 90. letech minulého století a dodnes zůstávají turisty poměrně opomenuty, což má své křehké kouzlo. Tím spíš se možná vyplatí vycestovat na dosud neobjevené Kapverdy teď.

Nejčastější destinací pro dovolenou je ostrov Sal, na který zavítá více jak 50% všech návštěvníků Kapverd. Druhé místo zaujímá Boa Vista a Santiago. Sal znamená v portugalštině sůl a byl v minulosti závislý pouze na těžbě tohoto nerostu. Mají tu i své „mrtvé moře“, přesněji solné jezero. Na Salu svítí sluníčko přes 350 dní v roce a můžete si být jisti, že vaši dovolenou nezkazí špatné počasí. Infrastruktura se rozvíjí pomalu, vévodí tu především prašné cesty. Plochý ostrov přeje sportu. Prim zde má především surfování, windsurfing, kitesurfing, které vyžadují vysoké vlny a vítr v plachtách. Vítr je ostatně pro tuto oblast příznačný. Nejenže si na něj rychle zvyknete, ale také lépe snesete vysoké teploty. Nezapomeňte se tedy řádně namazat.

Boa Vista je třetím nejmenším ostrovem s nejkrásnějšími plážemi celých Kapverd. Bílé jemné pláže, moře s průzračnou vodou. Nejznámější z nich se nazývá Curranlinho. Turisté jí často přezdívají Santa Monica, kvůli podobnosti s jednou z nejkrásnějších pláží ve Spojených státech. Další pláží, na které se můžete věnovat vodním radovánkám, je Cabo Santa Maria. Zde lze nedaleko od břehu spatřit vrak španělské lodi. Ostrov s kilometry písečných dun, které jen místy přerušují oázy plné datlovníků, ve vás navodí tu správnou pohodu a umožní vám si odpočinout od každodennního stresu. Krom známých atrakcí vás vtáhne do místní kultury i karneval a hudební vestivaly.

Díky své rozloze 991 km2 je Santiago největším ostrovem Kapverd. Nejjižnější ostrov vulkanického původu se vyznačuje velmi suchým klimatem. Pouze ve vyšších polohách se díky srážkám daří zemědělcům.

Všude potkáte srdečné lidi, krásné a dlouhé pláže, fascinující přírodu v těsném sousedství se sopečnými pustinami. Hledáte-li změnu například od "ohraného" Egypta, určitě navštivte Kapverdy. 


Santo Antao

Brava

Sal

Sal

Boa Vista

Boa Vista

Plage de Mindelo

Žádné komentáře:

Okomentovat