neděle 27. listopadu 2011

INSPIRATION: TRAVEL III. GRENADA: OSTROV KOŘENÍ

Vydejte se spolu s námi do karibských vod s tropickým podnebím. Cesta na Grenadu vede přes desítky malých ostrůvků. Už samotný 12ti hodinový let bude "ojedinělým zážitkem". S sebou toho mnoho nepotřebujete, stačí pár kousků oblečení, platný pas a imigrační karta. V kufru si ponechte dostatek místa na všemožné koření a samozřejmě - rum. Grenada možná nemá tak dokonalé pláže jako nedaleký Trinidad a Tobago, ale nadchne vás.

Původní obyvatelé se nazývali karibové, později převzal nadvládu Martinik a na ostrov přijeli Francouzi spolu s otroky. Později si vybojovali vládu Britové až do vyhlášení nezávislosti v r. 1976. Dnes je ostrov oázou klidu a exotiky. Naleznete zde džungle, sopky, útesy a ve vzduchu vůni koření. Právě koření je pro ostrov doslova určující, ostatně ho mají i na vlajce. Všude rostou chlebovníky, kakao, muškátové oříšky, stejně jako u nás kaštany. Nejznámějším vývozním artiklem je však muškátový oříšek. Grenada je druhým největším vývozcem na světě, hned po Indii. Muškátový oříšek na ostrovy poprvé přivezl v roce 1843 majitel místních plantáží ze své cesty do východní Indie. Před 400 lety byl právě muškátový ořech nejcennější komoditou světa kvůli jeho léčebným a afrodiziakálním účinkům. Jeho cena dosáhla svého maxima v 16. století, kdy londýnští lékaři prohlásili, že se s ním dá léčit mor. Dnes domorodci z muškátového oříšku vyrábí zmrzlinu, sýr, džem, víno, rum a likéry. V továrně na zpracování tohoto voňavého ořechu mnoho moderních technologií nenaleznete. Vše se totiž dělá ručně. Stejně tak ve více než 150 let staré továrně v horách, kde zpracovávají kakao. To nejprve uloží, naskládají na ně banánové listy a pytle. Po pár dnech ho nechají vysušit na čerstvém vzduchu, poté rozemelou na prášek, ze kterého dělají kakaové koule. Ostatně pokud se sem vydáte, můžete se na celý postup a historii podívat sami. Kakao je zde velmi oblíbené hlavně ve formě nápoje. Dále podnebí přeje pěstování vanilky, hřebíčku a zázvoru. Neodmyslitelně spjatou plodinou s karibskými ostrovy je cukrová třtina a následná výroba rumu. I ten je důležitým obchodním artiklem s více jak 200 let starou historií.

Hlavní město Saint George's v překladu "patřící svatému Jiří", tedy patronovi Anglie. Cesta ke konečnému jménu města byla dlouhá. Kolumbus město pojmenoval Conception. V roce 1650 založili francouzští osadníci město na místě dnešního Saint George's. Velká Británie ho po sedmileté válce s Francouzi začala oficiálně spravovat až do roku 1783, kdy ostrov dostal své současné jméno. Aktuálně městu pomáhá stejně jako ostatním karibským oblastem cestovní ruch. Na místě nalezneme jeden jediný kostel, postavený Skoty, tři staré pevnosti, pestrobarevné domky nebo dokonce botanickou a zoologickou zahradu. Mísí se zde 3 jazyky: patua, angličtina a afro-francouzský dialekt. V těsné blízkosti se tyčí ještě pár přidružených ostrovů a ostrůvků. Například malé a klidné Carriacou. O poznání klidnější ostrov je protikladem Grenady, protože zde žádné koření nenalezneme. Zde se naopak místní věnují rybaření a farmaření. Žije zde zhruba 600 obyvatel a stejné množství koz. 
Při posledním sčítání lidu v červnu 2010 žilo na Grenadě 107 818 obyvatel.


Až budete příště vymýšlet, kam se vydat, vzpomeňte si na Grenadu. Na místo, kde je i v lednu 24° C, lidé jsou srdeční a můžete směle prohlásit - byl/a jsem v ráji.







Žádné komentáře:

Okomentovat