sobota 26. listopadu 2011

VLASOVÁ PORADNA: JAK SI SPRÁVNĚ UMÝT VLASY?

Důvodem ke vzniku série článků s podtitulem "Vlasová poradna" jsou všemožné diskuze na českých portálech, zde se žena ženy ptá, jaký je nejlepší šampón, co si počít se spálenými vlasy po domácím melíru a proč se jí mastí hlava. Geniální odpovědi a tipy "fundovaných" kadeřnic z obdorných učilišť připomínají koncert, kdy vaří pan Babica. Zasvěceným vstávají vlasy hrůzou a věština chápe, že se někde stala chyba. Dnes popíšeme správné mytí vlasů, protože boj o krásné vlasy začíná právě v koupelně.

Úvodem prosím vymažte z hlavy reklamy, ve kterých blažená modelka tropí neplechu s úžasným šamponem, vyrábí kila pěny a dře si vlasy z podoby. Mytí začíná důkladným spláchnutím vlasů teplou vodou. Nejde o to, vlasy pouze namočit, ale důkladně z vlasů vymýt všechny nečistoty a stylingové přípravky. Šampón nalijte do dlaně (v množství velkém asi jako 5ti koruna) a rozetřete mezi prsty. Aplikujte ke kořínkům vlasů pomalými krouživými pohyby. Pamatujte, že myjeme pouze pokožku hlavy, kterou chceme očistit, prozatím nikoli délky vlasů. Ty stačí pouze jemně promnout vytvořenou pěnou. Nikdo z nás si nemyje vlasy jen jednou za rok (snad), aby byly mastné až ke konečkům - ty se totiž přirozeně nemastí. Pokud šampón dokonale nepění, nepřílívejte rovnou další, ale nejprve důkladně opláchněte. Máte-li pocit, že byly vlasy silně znečištěné, celý postup ještě jednou opakujte. 


Před nanesením péče (kondicionér, maska) délky vlasů zlehka osušte. Nanášení je přesně opačné než u šamponu. Prsty přípravek vetřete pouze do délek a především na konečky - nikdy k pokožce hlavy. Zamezíte tím předčasnému maštění pokožky a ošetříte pouze ty části vlasového vlákna, které jsou třeba (na které jsou produkty určeny). Důkladně opláchněte. Vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu a udělejte si turban na cca 5 minut, (není snad třeba říkat, co vše mezitím můžete v koupelně zvládnout).

Mějte na paměti, že základem je o vlasy pečovat a chovat se k nim jemně. Přílišné dření, ať už při mytí nebo nejčastěji při sušení, způsobuje lámavé, krepaté a zničené vlasy. Citlivý povrch vlasu můžeme přirovnat k šišce - šupinky na povrchu vlasu na sebe naléhají. Třeme-li je o sebe, šupinky se do sebe zaklíní a vylamují se. Povrch vlasového vlákna je pak poškozený a není hladký. Nyní už víte, proč vlasy trčí jako vánoční stromeček, nejdou správně rozčesat a nejsou lesklé.

Žádné komentáře:

Okomentovat