pátek 18. listopadu 2011

INSPIRATION: TRAVEL I. KUBA: POSMUTNĚLÝ RÁJ

Varadero
Přinášíme vám miniseriál s postřehy o místech, na které je dobré vydat se nejen během zimy. Ať už nevíte kde netradičně oslavit svátky, hledáte originální dárek nebo prostě jen potřebuje dobít energii, cestujte spolu s námi, dnes na největší ostrovní stát Karibiku - Kubu.


Kuba je nám Čechům poměrně známá lokalita. Pamatujeme "výměnné pobyty" kubánců v České republice, živě si mnozí z nás vzpomenou na totalitní éru. Toto místo je vlastně taková cesta do minulosti jen v luxusním balení (což přirozeně platí pouze po turisty). Domorodci žijí v komunistické realitě druhé nejchudší země Latinské Ameriky. Hůř je na tom v této oblasti pouze Haiti. Kubu najdeme 150 km jižním směrem od americké Floridy. Ostrov se táhne v délce 1200 km a místy je široký až 190 km. 


Tato veselá, živá i chudá země má co nabídnout. Čisté tyrkysově průzračné moře, bílé pláže i nádherné koloniální stavby či nám dobře známou komunistickou architekturu. Nejvyhledávanější lokalitou pro snovou dovolenou je turistické letovisko Varadero, které je defacto samostatným poloostrovem, jenž se nachází mimo drsnou "okolní" realitu. Kromě vlastního varaderského rumu, zde zvaného "ron", naleznete v této lokalitě spoustu hotelů, stánků, obchodů, restaurací a kulturních atrakcí, které všechny do jednoho spojuje mnoho desetiletí diktátorské nadvlády. Vaše poznávání toho místa zjednoduší jediná komerční "červená" autobusová doprava. Veškerý pohyb po Varaderu je tak pohodlný, uhlazený a nanáročný. Pokud chcete svůj únik do tropů maximalizovat, vydejte se na jeden ze 4000 ostrůvků v těsné blízkosti hlavní Kuby. 


Che Guevara graffiti, Havana
Dobrým protikladem k dovolenkovému ráji na Varaderu je pak hlavní město Havana s 2,2 miliony obyvatel, jenž je zároveň největším městem v zemi. Centrum Havany je zapsané na seznamu UNESCO a chlubí rozmanitou architekturou. Od funkcionalistických staveb, přes americkou architekturu první poloviny minulého století, po megalomanská muzea a rozpadlé městské čtvrti. Místní opakují pořekadlo, že každý jeden den spadne jeden další dům. Vzpomínky na luxusní promenádu Malécon dnes připomínají už jen místní veteráni, pomalu brázdící tuto třídu. Havana je posmutnělé město, kde psi běhají volně, domorodci vedou své nuzné životy, turisté platí i za vstup do socialistických krámků a kde jediným pop idolem je podobizna revolucionáře Che Guevary. 


mapa ostrova, vlajka, cuba libre, doutník Cohiba

městský park, Varadero

Varadero

Varadero 

Havana 
bar Prado, Havana

Havana

Havana

promenáda Malécon, Havana

Žádné komentáře:

Okomentovat